Hvordan tjene penger på taket?
Hvis du i dag eier et hus så har du helt garantert et tak. På de aller fleste norske tak så skjer det ikke veldig mye mer enn et par fuglebesøk og kanskje en feier fra tid til annen. Nå velger stadig flere nordmenn å fylle taket med solceller for å få faktisk tjene penger på taket. I skrivende stund så er strømprisen så lav at veldig få faktisk vier strøm en tanke men det som er helt sikkert er at strømprisene skal opp. Hvis man velger å investere i solceller så er det ikke bare lommeboken som har godt av dette men man er med på å gjøre verden litt mer grønn.
Med solcellepanel på taket så kan du produsere strøm hele året som du kan forbruke selv eller selge ut det du ikke bruker til strømnettet. Hvis man skal investere i et solcelleanlegg så er det utrolig viktig at man tar smarte valg helt fra starten. Hvis man ikke gjør det så kan man risikere at investeringen aldri blir lønnsom og heller blir en kostnad. Nedenfor har vi skrevet ned noen punkter som ofte er helt avgjørende for å få en lønnsom investering i et solcelleanlegg.
Hvordan er taket ditt i dag?
Et tak er veldig eksponert for alle naturens elementer. Før man i det hele tatt vurderer solceller så bør man først sjekke hvordan det står til med taket. En investering i solceller har en garantert levetid på 25 år. Så om du har et tak som det står dårlig til med så kan dette tippe hele investeringen. Da bør man utbedre taket før man installerer solceller.
Hvis man må bytte taket innen nær fremtid så bør man avvente med solceller men det gir samtidig taket ditt et helt nytt potensial. For nå har det kommet solcelletakstein som er veldig lønnsomt dersom du i utgangspunktet må bytte ut taket.
Hvor mye sol har mitt tak?
Dette er et veldig viktig punkt som er det første man burde sjekke ut hvis man er interessert i å tjene penger på taket sitt. Alle tak er forskjellig og har et forskjellig utgangspunkt. De aller fleste leverandører av solcellepaneler kan nemlig med noen få enkle trykk i et eget program regne ut omtrent hvor mye sol du har på ditt tak og hvor mye strøm du kan produsere.
Basert på dette så kan du finne ut hvor mange solcellepaneler du trenger og hva som er lønnsomt for å få en optimal produksjon av strøm på ditt tak. En vanlig tabbe veldig mange gjør er at de kjøper inn for stort anlegg som gjør at produksjonen ikke blir like effektiv i forhold til investeringen. Det finnes i tillegg en god del eksempeler på leverandører som «overselger» deg som kunde til å velge en større løsningen enn det som er lønnsomt.
Innhent priser fra forskjellige leverandører
Prisen på et solcelleanlegg varierer mye og hvis du velger riktig aktør så kan du spare flere tusen kroner på å bare velge riktig. Dessverre så finnes det i dag veldig mange som selger kostbare anlegg og tar mer for monteringen enn nødvendig.
Når du henter inn tilbud så bør du velge en aktør som kan vise til noen referanser og har en solid økonomi. Det følger nemlig med en garanti på de aller fleste solcelle-løsninger som er på 25 år. Denne er ikke mye verdt om du velger en aktør som ikke er der om 2 år.
Sørg for at socelleanlegget er innenfor ENOVA sine krav
I Norge så er det kun lønnsomt med solcellepaneler dersom man får støtte av ENOVA.Da kan du få opptil 27000,- kroner i støtte som betales ut enten via skattemeldingen eller når anlegget er ferdig. For å få støtten fra ENOVA så er kravet at det tilkobles strømnettet og at påkoblingen gjøres av en autorisert elektroinstallatør.
Velg den beste avtalen for salg av strøm
Når man først har fått solceller på taket så gjelder det å velge den beste aktøren å selge overskuddet fra det man produserer. Avtalene hvor du selger strøm kalles plusskundeavtaler. Her er det store forskjeller hos de forskjellige aktørene på hvor mye de betaler deg er kwh som du har levert til dem. Noen strømselskaper har egne «kundeprogrammer» for de som produserer grønn energi.